menu
Word Lid
Vlaams Belang bezoekt gevangenis Merksplas

“Sluiting van gevangenis van Hoogstraten is totaal onbegrijpelijk in tijden van overbevolking.”

Vandaag, dinsdag 21 mei, bezocht een delegatie van Vlaams Belang-Kamerleden, met Marijke Dillen, Ellen Samyn, Hans Verreyt, Reccino Van Lommel en Europees parlementslid Gerolf Annemans, de gevangenis van Merksplas. De jongste tijd staakten en voerden de cipiers actie in verschillende penitentiaire inrichtingen. Het Vlaams Belang heeft alle begrip voor de staking van de cipiers. “Ondanks vele aankondigingen van minister van Justitie Paul Van Tigchelt komen er geen oplossingen voor de immense overbevolking en het personeelstekort” stelt Kamerlid en justitiespecialist Marijke Dillen.

Volgens recente cijfers (17 maart 2024) verblijven er in de 36 Belgische gevangenissen 12.070 gedetineerden voor 10.743 plaatsen, wat neerkomt op een overbevolking van 12,35 procent. “Dit zorgt voor grote spanningen waardoor cipiers bijna dagelijks geconfronteerd worden met verbale en fysieke bedreigingen. Dit is absoluut onaanvaardbaar.”

Het was de bedoeling om de korte straffen te laten uitzitten in detentiehuizen, waar gedetineerden met een laag veiligheidsrisico zitten en ook meer vrijheid krijgen. Maar van de aangekondigde 15 detentiehuizen zijn er slechts 2 geopend (Kortrijk en Vorst).

Ook zitten er meer dan 1.000 mensen met een psychische stoornis of een mentale beperking in de gevangenissen. Europees parlementslid Gerolf Annemans stelt dat “deze geïnterneerden thuis horen in een gespecialiseerde instelling. Ons land werd al meermaals veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor de manier waarop het met geïnterneerden omgaat. Maar ook hier komt er geen verandering.”

Maar één van dé redenen van de overbevolking in de gevangenissen zijn de gedetineerden die niet onze nationaliteit bezitten. Volgens de meest recente cijfers (1 januari 2024) gaat het om 44,54 % van de gedetineerden (of meer dan 5.100 personen), mensen met een dubbele nationaliteit niet eens meegerekend. 75% daarvan verblijven zelfs illegaal in het land. Het Vlaams Belang pleit er al lang voor dat criminele vreemdelingen hun celstraf integraal moeten uitzitten in hun land van herkomst en dat alle illegalen worden uitgewezen.

Ook de beloofde loonsverhoging werd ingetrokken en er zijn geen maatregelen genomen om het statuut van de cipiers te verbeteren. Voor het Vlaams Belang moeten beloftes worden nageleefd.

Parlementslid Reccino Van Lommel noemt de sluiting van de gevangenis van Hoogstraten, een uniek project in het gevangeniswezen met hun werkhuizen, opleidingen en half open regime, “totaal onbegrijpelijk. De Minister krijgt de overbevolking maar niet onder controle en gaat nu 185 plaatsen schrappen. Het Vlaams Belang blijft de sluiting een regelrechte schande vinden. Aan de cipiers werd steeds voorgehouden dat de gebouwen in Hoogstraten zouden worden gerenoveerd. Maar ook deze belofte wordt van tafel geveegd. Dit is een regelrechte slag in het gezicht van de werkwillige cipiers die in Hoogstraten altijd het beste van zichzelf geven en dit ook in moeilijke omstandigheden”.

“In plaats van halfslachtige maatregelen te nemen die tot niks leiden en beloftes steeds opnieuw in de prullenmand te gooien, zou de Minister beter rekening houden met onze voorstellen”, besluit Marijke Dillen. “Het wordt hoog tijd voor verandering en die kan er alleen komen met het Vlaams Belang. In ieder geval zullen wij de cipiers blijven ondersteunen.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF